Amanos Dağlarında , Doğu Çukurovada ( Doğal Osmaniyede ) oluşan Türk Devletlerinden bazıları.
İbrahim Çenet
Bir çokları Türklerin Anadoluya 1071 yılında geldiğini savunur. Türk ırkçıları bile böyle söyler. Oysa ülkemizin güzel insanlarından Prof. Dr. Kazım Mirşan ve dil bilimci Haluk Tarcan Anadoluda ki Türk varlığının 16 bin yıl, başka bazıları da 10 bin yıl öncesine de gittiğini savunur. Yüz yıl önce tarih belgeleri ve bulguları bu kadar değildi. Ona karşın M. Kemal Atatürk ; Anadolunun en az yedi bin yıllık Türk yurdu olduğunu söylüyor.
Bizde pek çok belgenin yanında , Anadoluda Türk egemenliğinin en az ,üstte adlarını söylediğimiz bu üç bilim insanına uygun düşünüyoruz. Yani Anadolu da Türk uygarlığı en az on bin yıllıktır. Size bu konuda bir belge sunalım :
— 11-13 haziran 2022 yılında İstanbul da Sibirya – Göbeklitepe ; Dünyaya kültür taşıyan ön Türk kurultayı yapıldı. Bu uluslarası kurultaya bilim ekipleriyle birlikte 20 bilim gurubu katıldı. Burada ki sonuçlar , uluslar arası hakemli bir dergide yayınlandı ve onaylandı. Yani Göbeklitepede ki kimileri on (10 ) tona kadar çıkan özel taşlar ve heykeller ; otuz ( 30 ) bin yıldan beri kullanılan Eski Kuzey Asyalı ( Sibiryalı ) halklar tarafından M.Ö. 30 binlerden itibaren geliştirilen baskı mikro dilgi teknolojisinin ürünleri kullanılmıştır, Göbeklitepe de eserleri kesmede, yapmada.
Dokuz Eylül Üniversitesi hocalarından ki Kafkasya, Orta Asya Arkeoloji Araştırmaları Merkezi’nden öğretim üyesi Prof. Dr. Semih Güneri , Kendi ekibinde Rus bilim insanı Prof. Dr. Ekaterine Lipnina ile 2 ayrı oturumda yaptı. Semih hoca ve Rus bilim insanı Libnina şöyle diyor :
Sibirya’dan Göbeklitepe’ye aktarılan yeni arkeolojik belgelere ulaştıklarını belirterek, teknolojinin kanıtı niteliğinde, baskı yöntemiyle üretilen taş aletlerin bulunduğunu söyledi.
Bu kurultayda ve onu uluslar arası hakemli bilim dergisinde yayınlanmasını Prof Dr Semih Güneri hocadan dinleyelim.:
1 — 30 bin yada en azından 25 bin yıldan beri Sibirya ve Asyanın geniş ortasından dünyanın çok tarafına göçlerin olduğu bilinir. Yeni dünyaya Asya insanının ( Kızılderili dediğimiz) insanlardan söz ediyoruz. Avrupanın kuzeyine, Türkmenistana, Zağroslara ve oradan Anadoluya gelen insanlardan söz ediyoruz. Bu sır değil ve açık.
Anadoluda Sibirya Türk tekniğinin kullanılması en azından on iki bin yıllıktır. Bu konuda ki geniş belgeleri Yerelde ki evrensel bilim dergisi 52. Sayısında bulursunuz.
Türk adının ilk kullanılması konusunu da zavallı papağanlar M:S: beş yüz yıllarında ki Orhun yazıtlarına bağlarlar.
Şimdi daha eskiler bir yana ,günümüzden dört- beş bin yıl önce ki ( taş ) gibi belgeler de Anadoluda ki Türk toplumunun , sözü edilen tarihlerde hem uygarlığı hem de Türk adını kullanmaları konusunda ki belgeyi sizlere sunalım :
Akkad krallarından Naram-Sin’e ait Şartamhari metinlerinde, adı geçen Akkad kralının, Sedir ormanlarını (Amanoslar) ve Gümüş Dağları’nı (Toroslar) aşarak Anadolu’ya girdiği ve Hatti kralı Pampa’nın önderliğinde toplanan 17 krala karşı savaştığı anlatılır.
MÖ. 2250’lere tarihlenen bu hadise, Şartamhari metinlerinin Hattuşaş arşivinde ele geçirilen Hititçe kopyasında (KBo III, 13), tüm ayrıntıları ile gözler önüne serilmektedir. İlk 7 satırı kırık olan metin, 8. satırdan itibaren şöyle devam etmektedir:
8. Bana karşı bütün memleketler isyan ettiler
9. GUŞUA kralı Anmanailu, Pakki kralı Bamanailu
10. Ulluwi (Ullama) kralı Lupanailu, sonra ………kralı……..İnmipailu
11. Hatti kralı Pampa, Kaniş kralı Zipani, ………. kralı Nur-Dagan
12. Amurru kralı Huwaruwaş, Paraşi kralı Tişenki
13. Armanu kralı Mudakina, Sedir dağları kralı İşgippu
14. Larak kralı Ur-Larak, Nikku kralı Ur-Banda
15. Türki kralı İlşu-Nail, Kursaura kralı Tişbinki
16. toplam 17 kral, ki onlar savaşa girdiler, ve ben onları vurdum.
17. Hurrilere karşı bütün orduyu seferber ettim ve sonra (tanrılara) şarap takdim ettim.
18. O zaman savaşçılarıma binlerce düşman askeri hiç mukavemet etmedi.
Bu belge hakkında birkaç anımsatmada bulunalım :
4250 sene önce Akadlar Amanosları ve Torosları aşıp Çukurovaya inmişler. Kendilerine karşı Amanoslarda ki ve Çukurovada ki pek çok kent devleti birleşmiş. Örnek : Sedir dağları kralı İşgippu. Biz bu kral ve halkının Sümer , Hurri yani Türk olduğunu biliyoruz.Bir diğer kral ; , ………. kralı Nur-Dagan . Nur Dagan. Bu isim tümden Türkçe bir isimdir. Akad ve Hattuşa belgelerinde bir kral ve halkının adına bakınız : 15. Türki kralı İlşu-Nail, Kursaura kralı Tişbinki
Bütün bu halklar ve kralları birleştiren önder kralın adı da Pampa. Ve Pampa Doğu Çukurova da Hurri ve Türki halklarına öncülük ediyor. Bu Pampa sözünün eğer Hürricede özel bir anlamı yoksa. Bu bölgede Pampa (l ) : Gelincik demek, şu tarlalar dolusu kırmızı çiçekler.
4250 yıllarında yani o tarihte Sümerlerin 3. Ur hanedanı en görkemiyle yaşıyor. Gılgamış ve Gılgamış destanı adı geçen bölgede capcanlı olarak sürüyor. Bu konuda ( İbrahim Çenet—Gılgamıştan günümüze geleneklerimiz – Çardak yayınları ) kitabına bakınız.
Aynı tarihlerde ve üstte saydığımız belgelerde gene günümüzde ki Erzurum, Van , Hakkari bölgelerinde ; Turukku, Turuku, Turuk, Türk adlı bir uygarlıkta canlı olarak yaşıyor. Asyadan beri gelen bu halkın Erzurum da ki mağaralarda yazdıkları yazılarda ki harflerin 19 tanesi daha sonra Mısır uygarlığının kullandığı harflerdir. .
… Üstte kısaca anlattığımız Anadoluda ki bu Türk devletleri pek çok açıdan Asya Türk varlığıyla, kültürüyle, alfabesiyle bir birine benziyor.
Kaynakça :
1— Prof. Dr. Kazım Mirşan: Tarihte öntürkler
2— Haluk Tarcan : Anadoluda ön Türk izleri.
3—M. Kemal Atatürk : Mu uygarlığı ve Türkler
4—Prof Dr. Semih Güneri : — 11-13 haziran 2022 yılında İstanbul da Sibirya – Göbeklitepe ; Dünyaya kültür taşıyan ön Türk kurultayı raporu
5— Yerelden evrensele bilim dergisi 52. Sayı
6—Naram sın , 4250 yılına tarihlenen Akad kralı belgeleri : Şartamhari metinlerinin Hattuşaş arşivinde ele geçirilen Hititçe kopyasında (KBo III, 13)
7–İbrahim Çenet : Gılgamıştan günümüze geleneklerimiz – Çardak yayınları
İbrahim Çenet kimdir: Çardak köyü / Osmaniye de 1949 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesinde hukuk, Paris Sorbon üniversitesinde edebiyat ve dil okudu. Politikacı , yazar . Uzun yıllar cezaevlerinde tutuldu.
Anadolu Halk Bilim Kültür Akademisi kurucularından. 2000 yılından beri devam eden Özgür film festivali ve ‘Özgür İnsan Ödülü ‘ kurucu ve yöneticilerinden. Ayrıca Yaşar Kemal anısına etkili ve anlamlı edebiyat etkinliği organize edenlerden. Belgesel filmler yapımcısı.
Yerelden Evrensele adlı ; bilim , halk bilim, tarih , arkeoloji, sosyal ve toplumsal coğrafya dergisi kurucu üyelerinden.
Evli üç çocuğu ve iki torunu vardır.