Yazarlar-Konular

Zehir ağacı, sulfata ağacı, zamzalak

Necdet Arı
Osmaniye de her tarafta kendiliğinden yetişen bir türü. Bu ağacı ister yerden bir metreden kes yada dipten kes, daha gür şekilde çıkan bir bitkidir. Kerestesi pek dayanıklı değildir. Aslında bu ağacın tohumlarından, dallarından ve çiçeklerinden ilaç yapılır. Kerestesinden de yaralanılır. Çiçekleri, dalları ve her koşula dayanıklı bir ağaç olduğundan manzara olarakta kullanılır.
Osmaniye’de hemen her bahçede bulunan, akşamları misler gibi kokan, üzüm tanesi büyüklüğünde sarı renkli meyveleri olan , halkın “ zamzalak, zehir ağacı” dediği ağacın pembe çiçekleri açmış, yine baygın, baygın kokuyor.
Osmaniye’de önce portakal, limon, mandalina ve turunç çiçekleri, hemen arkasından zamzalak, zeytin, mor salkım, akasya ( kıral ağacı),yasemin, hanımeli, kolonya, akşam sefası çiçekleri açar… Yazdan güze kadar bahçeler kokusuz kalmaz.

Zehir ağacı ya da zamzalak denen bitkinin çiçek ve altta ki resimde de çiçekleri ve tohumları

Necdet Arı kimdir : Necdet Arı Osmaniyeli , üniversiteden emekli. Yazar , araştırmacı. Ayrıca bir çevreci ve doğacıdır. Bir zamanlar Osmaniye , Milli mücadelede Osmaniye, Çocuk lar üzerine vb basılmış kitapları vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir